Сторінки

четвер, 10 листопада 2016 р.

КОМУ НАЛЕЖИТЬ ШИШАЦЬКА ГЕС?


Екологічні наслідки роботи Шишацької гідроелектростанції уже багато років хвилюють місцевих жителів. Після відновлення її діяльності, величезні площі берегів і суходолу опинилися під водою, затопивши лісові масиви, пляжі, луки і прибережні людські подвір'я. Незлічена кількість дерев та іншої рослинності опинилися у воді і почали масово гнити, зробивши водою брудною, і, таким чином, обмеживши курортні можливості Шишаччини та зручності для місцевих жителів та відпочиваючих.


Неодноразово громадськість зверталася до місцевої влади, а та, у свою чергу, до органів влади держави, з проханням вплинути на ситуацію і провести спуск води у Пслі для очищення русла річки. Але, вже не один рік - результату нуль! 

Шукаючи відповіді на питання, чому на цей безлад немає ніякого впливу, і хто за це повинен відповісти, знаходимо очевидне пояснення - власником Шишацької ГЕС є бізнесмен, друг олігарха Дмитра Фірташа, на якого місцева громада ніякого впливу поки що не має. Поки що! Але про все по-порядку...

Хто володіє Шишацькою ГЕС? 
Спробуємо розібратися за допомогою аналітичної платформи YouControl

У пошуках офіційних згадок про продаж Шишацької ГЕС, знаходимо оголошення Фондом державного майна України (ФДМУ) конкурсу із продажу цілісного майнового комплексу Шишацької ГЕС у квітні 2011 року. 

Сам конкурс відбувся 27 травня 2011. Фонд держмайна у офіційній інформації на своєму сайті повідомляє, що Шишацька ГЕС була приватизована юридичною особою за 1 440 000 грн. Якою саме юр-особою приватизована електростанція, не повідомляється.

До всього, Шишацька ГЕС значилась на балансі Хорольського міжрайонного управління водного господарства.Тож, шишачани, загалом, були осторонь процесів навколо ГЕС на їхній землі. 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергія-1"

За 21 червня 2013 року знаходимо повідомлення №43 інформаційного управління апарату Верховної ради України, у якому є згадки, що власником гідроспоруди є київська приватна компанія ТОВ "Енергія-1".

Також, відомо, що 5 червня 2013 року в Полтавській ОДА відбулася нарада, у якій брав участь директор товариства "Енергія-1" Олександр Чередниченко. На нараді обговорювали питання відкриття для громади селища Шишаки моста на гідроелектростанції. Керівництво закрило його для перехожих, а це - відпочиваючі, рибалки, грибники, мандрівники, місцеві жителі. Нові господарі електростанції закрили міст, а людям це не сподобалося. ТОВ "Енергія-1" виступало власником Шишацької ГЕС на засіданні в облдержадміністрації.

Інформація про ТОВ "Енергія" за даними YouControl:



Як бачимо, ТОВ "Енергія 1" зареєстроване у Києві за адресою: вулиця Нижній Вал, будинок 51, кімната 529. Телефон +38044-276386. Керівник - Тетяна Ігорівна Дзвінчук. 

Засноване підприємство 16 липня 2001 року в селі Гаї-Шевченківські Тернопільського району Тернопільської області.

Проте, засновниками цього товариства є дві офшорні компанії:

1) КОМПАНІЯ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КІНСТАР ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД"
Адреса: 2221, Нікосія, Латсія, вул. Екторос, 3, офіс №101, КІПР.
КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) - ТИННИЙ ІГОР ВЛАДИСЛАВОВИЧ. ІНДЕКС 04071, МІСТО КИЇВ, ВУЛИЦЯ КОЖУМ'ЯЦЬКА, БУДИНОК 16-А, КВАРТИРА 4.

2) КОМПАНІЯ З ОДМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СЛАНСАН ХОЛДИНГС ЛІМІТЕД"
Адреса: 2565, Нікосія, Литродонтас, вул. Пантелі Псиллу, 1, КІПР.
КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) -  ТИННИЙ ІГОР ВЛАДИСЛАВОВИЧ ІНДЕКС 04071, МІСТО КИЇВ, ВУЛИЦЯ КОЖУМ'ЯЦЬКА, БУДИНОК 16-А, КВАРТИРА 4

Власником обох офшорних компаній є одна і та ж людина - киянин Ігор Тинний.

Компанії-засновники внесли по 5 900 грн. і сформували статутний капітал фірми в розмірі 11 800 грн. В день створення товариства до нього приєднався ще Петро Михайлович Шачко, який вніс в статуний фонд 9 440 грн, і Віталій Михайлович Солодкий, внісши 2 360 грн.

15 січня 2008 року Петро Шачко і Віталій Солодкий вибули із складу засновників. Натомість, до товариства вступив Андрій Степанович Федоренко, внісши в статуний фонд 11 800 грн.

23 грудня 2010 року до складу товариства вступили Ігор Владиславович Тинний і Ігор Геннадійович Ілляшев. Вони внесли на рахунок "Енергії-1" по 5 900 грн. У цей же день товариство змінило юридичну адресу - його зареєстровули у Києві.

Тож, 2010 року до товариства вступив його ж власник, який і створив це підприємство ще у 2001 році.

У квітні 2011 року Фонд держамайна офіційно оголосив конкурс із продажу комплексу "Шишацька ГЕС". Як показує практика, такі оголошення роблять після того, як ймовірний покупець уже узгоджений. Адже під нього завчасно прописуються умови конкурсу.


27 травня 2011 року, за результатами конкурсу, ФДМУ було прийнято рішення продати Шишацьку ГЕС. Його купили за 1 440 000 грн.

Хто такий Ігор Тинний?


Київський бізнесмен Ігор Тинний є власником компанії "Закарпаттяобленерго", яку спочатку приватизувала група VS Energy, а потім перепродала йому. Він купив компанію заради будівництва малих і міні-ГЕС. Як пише Forbes.ua, підприємець Тинний відомий як власник кількох столичних ресторанів. Вдалося відшукати один із них - це "Прага" на Академіка Глушкова.


При цьому Ігор Тинний активно займається енергетикою - його групі компаній "Акванова" належать десятки малих гідроелектростанцій. Всупереч антимонопольним принципам, завдяки поглинанню, на частку Тинного припадає більше половини малих ГЕС в Україні. Партнерами по бізнесу у Тинного виступають, зокрема, сім'я екс-голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря та депутат Закарпатської облради від "Фронту змін" Богдан Кинів. 

Далі знаходимо, що в одному з розслідувань проекту "Наші Гроші"  ТОВ "Акванова" Ігоря Тинного значиться серед компаній, через рахунки яких, за часів президентства Януковича легалізовувалось розкрадання 259,2 млн грн державних коштів, виділених Держінвестпроектом. Цікаво, що засновниками ТОВ "Акванова" є "Кінстар Трейдінг лімітед" та "Слансан Холдингс лімітед" - ті ж самі компанії, що заснували ТОВ "Енергія-1" - власника Шишацької ГЕС.

Поцікавившись життєвою історією Ігоря Тинного, виявилося, що він є приятелем Дмитра Фірташа – співвласника компанії Centragas Holding AG, якій належала половина «РосУкренерго». Ігор Тинний був партнером по бізнесу і другого співвласника Centragas Holding AG Івана Фурсіна.

Ігор Тинний

Для чого Тинному малі гідроелектростанції?

На відновлення альтернативних джерел енергії держава виділяє значні кошти. Це відбувається в рамках розвитку програм енергонезалежності та розвитку виробництва еко-енергії. У реальності це виглядає так - держава викупляє електроенергію, вироблену малими ГЕС, за ціною у 4 рази вищою, ніж її дійсна вартість! Лише на цих проектах, володіючи більшістю  малих річкових ГЕС у країні, Тинний заробляє колосальні кошти.

Відповідно Постанови № 493 від 27 лютого 2015 року Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановлена вартість спеціального "зеленого тарифу". Його розмір для малих ГЕС  з 1 березня  2015 року становить 1 грн. 98 коп. за 1 кВт-год. А раніше, до 01.03.2015, ця ціна складала аж 3 грн. 96 коп.

Тож, Шишацька ГЕС виробляє електроенергію, яку держава купляє у її власника у 4 рази дорожче, ніж вона коштує.

Вивчаючи питання, виявилося, що ідея "зеленого тарифу" не так сприяє розвитку екологічної енергетики, як масово по всій країні створює екологічні проблеми для жителів берегових зон на річках, на яких відновлюють малі гідроелектростанції. Власники абсолютно не думають про наслідки. Їх завдання - якомога більше запустити таких ГЕС у роботу, щоб більше виробити електроенергії та продати її за завищеною ціною. Тільки гроші, і ніякої екології!

Будівельно-транспортна компанія "Едельвейс"

Товариство "Енергія-1" знаходимо серед учасників Української Асоціації Відновлювальної Енергетики. Проте серед енергооб'єктів цього підприємства Шишацької ГЕС не значиться - тут лише Опішнянська, Остп'євська, Сухорабівська і Кунцівська гідроелектростанції. 



Але Шишацька ГЕС таки є серед об'єктів проекту. Проте опікується нею товариство "БТК "Едельвейс". Не складно було дізнатися, що власником даного підприємства є Ігор Тинний. Загалом, Тинному належать компанії “Гідроенергоінвест”, “Енергія-1”, “Енергія Карпат”, “Акванова Інвестмент” і БТКЕдельвейс”. Усі вони в різних варіаціях записані на три кіпрські компанії: Kinstar Trading Limited, Slansan Holdings Limited та Mizonio Holdings Limited.

Головні висновки:

1. Шишацька ГЕС не дає Шишацькій громаді ні електроенергії, ні податків - натомість, створює екологічне лихо і заважає розвитку зеленого туризму.

2. Шишацька ГЕС приносить надприбутки приватній особі, яка, через реєстрацію в офшорному Кіпрі, навіть, не сплачує податки в український бюджет!

Чи можна змінити ситуацію на користь місцевої громади? Теоретично, так. 
Що можна вдіяти, і як з цим боротись? Цю тему залишаємо для наступної публікації...

Немає коментарів:

Дописати коментар